Ga naar hoofdinhoud

Hoe breng je jezelf goed in beeld bij video conferencing


Net als de rest van Nederland heb ik een groot deel van de afgelopen week achter mijn laptop, deelnemend aan een videogesprek doorgebracht. Overleg met klanten en collega’s, digitaal koffie drinken met vriendinnen, even kijken hoe het met mijn vader gaat en zelfs net het eerste online kinderverjaardagsfeestje meegemaakt.
Wat mij als beeldmaker meteen opvalt (en afleidt van het gesprek) is hoe iedereen in beeld is: verspringing in belichting, beelden die omdraaien, onderkinnen, schimmen etc.

Daarom hier wat tips:

1. Zorg voor goed licht.
Jouw gesprekspartners zien jou het best als jouw gezicht mooi egaal verlicht is. Dat werkt het beste als je met je gezicht naar een raam (of andere lichtbron) toegedraaid zit. Natuurlijk is het fijn als daar geen direct zonlicht invalt, zodat je zelf niet met geknepen ogen zit te turen. Een raam op het noorden, of waar op dat moment de zon niet staat is prima. Vaak zie ik mensen met hun rug naar een raam zitten. Als er door dat raam dan veel licht naar binnenvalt, raakt je camera in de war met de belichting. Vaak zie je daardoor het raam goed, maar wordt de persoon in beeld een duistere schim.
2. Zorg dat je redelijk beeldvullend in beeld bent.
Daarmee voorkom je allerlei afleiding van spullen die in je omgeving staan. Vaak zie ik een persoon ergens onderaan in beeld en kijk ik naar de hanglamp aan het plafond of de potjes en trofeeën die achter iemand op een kast staan. Er mag best iets van je omgeving te zien zijn. Maar ik hoor het beste wat je zegt als ik je aankijk;-). Als je je beeld denkbeeldig horizontaal in 3-en deelt, zorg dan dat jouw ogen ongeveer op de bovenste lijn zitten.
3. Zet je laptop op een verhoging.
Als je laptop gewoon op je bureau of op tafel voor je staat, staat je scherm een beetje achterover gekanteld, zodat je het goed kunt zien. Dit zorgt er ook voor dat je als gesprekspartner achterover lijkt te vallen. En erger nog, een enorme onderkin hebt ;-D! Dat wil je natuurlijk niet;-). Leg een stapel boeken, of een doos onder je laptop en zet het scherm rechterop. Zo kijk je de kijker rechter aan en weg onderkin! Je toetsenbord is even lastiger bereikbaar, maar die je gebruik je in een gesprek toch al minder.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips. Zelf vind ik het erg leuk om deze manier van met elkaar communiceren verder te ontdekken. Al hoop ik wel dat we elkaar binnenkort weer in levende lijve kunnen gaan ontmoeten. En dat ik binnenkort weer naar de kapper kan. Dat maakt het beeld ook altijd mooier ;-).
Voor nu, blijf op afstand en blijf gezond!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top